CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

U klik ME I klik U

Jumaat, 8 April 2011

Batuk berkahak elok ke kalu g Sedut?????

Hampir 2 minggu dah aleesya batuk dah bagi mkn ubat batuk & madu tapi tak baik2 lagi, yang peliknya dia hanya batuk pada waktu malam dan awal pagi. Tengahari, tokwan dia ckp x batuk2 pon..ok jerrrkk.

Tapi pagi tadi, dia batuk sampai keluar air mata pastu nak termuntah, kesian sgt tengok dia. Tapi dia tak nangis. Bila dia batuk tu, mummy dengar cam ada bunyi kahak, dia seolah2 nk muntahkan kahak tu tapi x pandai, so mummy cuba korek pakai jari terus termuntah dia & keluarlah sedikit kahak. Tapi lepas tu batuk lagi...lepas mummy dah urut2 belakang & dada dia ngan Vicks baru nampak lega.....

Mummy dengar ada org ckp ada klinik kanak2 yg boleh sedut kahak baby tu...tapi x sure benda ni elok atau tak. Risau jugak kalu ada ape2 effect kt paru2 baby nanti. Nak kena survey jugak klinik mana yg ada bg servis cam ni kat area Shah Alam or Subang. Korang, kalu ada experience pasal ni please share ngan mummy ye...iye la korang kan dah bnyak pengalaman, mummy ni hanya sorang ibu baru yg masih belajar tatacara pengendalian anak2 ni...Sharing is Caring kan...TQ..sayang korang sume...


Cian kat princess mummy ni


3 cOretaN saYang kawan2:

Mayana berkata...Reply To This Comment

selalu la sapu vick vopurub kat dada n belakang dada..urut2 gitu...tk pernah gi sedut

etiey.com© berkata...Reply To This Comment

sedut kalau teruk sangat. yang biasanya nebulizer(setengah org panggil sedut juga). nebulizer, nurse letak ubat n baby sedut ubat tu. ubat tu utk cairkan kahak. the best choice utk hilangkan kahak. kata doc, sbb lama diperam kahak akan ke paru-paru n boleh jd asma.

p.s: nebulizer tak elok sgt jika dilakukan selalu (melainkan baby ada asma) sbb kata sesetengah peadtric akan mengeringkan air dlm paru-paru. pergi hospital lah. rasa lebih terjamin...

try mu tukar warna font blog. sakit mata nak baca entry mu smpai habis.. heheh.. golap!

aLeesYa's Mummy berkata...Reply To This Comment

Mayana : dah sapu Vicks tu tapi lega kejap je...

etiey: ooo org panggil nebulizer ek..aku x tau..p

ha..boleh jd asma??? bahaya jugak tuh. esok aku nk try g paed kt hspital la.

hehehe t aku tukar aku punye font ye..