CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

U klik ME I klik U

Khamis, 26 Mei 2011

Isu Halal & gelatin yg mengandungi DNA B@b!

Salam Khamis Semua...

Banyak blog sedang memperkatakan isu Halal bagi kebanyakan Fast Food Restaurant di Malaysia ni.
Mummy pun tak tahu sejauh mana kebenaran tersebut.
ada yg ckp KFC, ada yg ckp Secret Recipe dll

Mummy baru perasan lately Papa selalu balik kije awal...so mummy tanya kenapa?
Kata Papa...JAIS sibuk duk wat operasi "Menyamak" semua peralatan/perkakasan dan kawasan sekitar tempat keje papa.
OMG..terkejut mummy..nape sampai JAIS yang datang..tempat keje awk kan xde non-halal items.
Kata Papa..ada satu supplier yg antar brg telah menghantar beberapa ramuan yang mengandungi gelatin b@b!...supplier tu baru lagi...dan mungkin ada isu penipuan lebih kurang cam tu la.
papa ckp dia pun heran camana supplier tu boleh menjual produk yg ditanda Halal tapi sebenarnya x Halal.
Nasib baik cepat sedar..kalu x..papa ckp x larat nk tanggung dosa2 yg x nampak tuh..walaupun produk keluaran syarikatnya hanyalah untuk pasaran eksport & hotel2 sahaja, tapi perasaan bersalah tetap ada.

Kata papa lagi, mengikut kata JAIS terdapat beberapa restoran lagi yang perlu di"samak" kerana menggunakan bahan/ramuan yang sama terutamanya bagi produk roti & sosej..

Maknanya Isu ini mmg benar cuma restoran mana x dapat dipastikan. Apapun setalah JAIS wat operasi gerak gempur ni..rasanya sume Pemilik Restoran dah buka mata & menyiasat perkara ni.
So..lepas ni x harap2 x timbul lagi isu camni..almaklum lah makanan ni kan jadi darah daging kita..
Bagi Mummy bila Restoran tu dah ada Logo Halal dan kita pun Yakin, InsyaAllah x de ape2 la kot.
tak pun masak je kat umah..x payah makan kedai!!

Ya Allah kami hanya bertawakkal padamu...Moga dijauhkan segala bencana.
"Mencari Yang Halal itu Fardhu"

Hanya sekadar luahan & perkongsian.

5 cOretaN saYang kawan2:

Benjy berkata...Reply To This Comment

kalau tauke yang jual prodak ni kalau belasah cukup2 best juga ... setakat saman ... tak makan saman mereka ni ...

p/s: b3njy amat menghormati member-member beragama islam ... sebab belah sepupu dan saudara b3njy ramai yang beragama islam .

Nens Collection berkata...Reply To This Comment

skang dh x th mane boleh mkn mana x...huhu

Nens Collection berkata...Reply To This Comment

dh follow sini..follow me back ya

wahida berkata...Reply To This Comment

alahai...sekarang ni banyak sgt yg meragukan...adeh la...

semoga kita dan keturunan kita dijauhkan drp sumber yg tidak halal ni...amin...

aLeesYa's Mummy berkata...Reply To This Comment

itu la pasal..kena yakin ngan produk br leh makan kan..masak je lah kt umah