CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Followers

U klik ME I klik U

Khamis, 13 Januari 2011

Medical card for my beloved daughter

Setelah sekian lama menunggu akhirnya dapat jugak...

al-kisahnya, aku dah planning utk amik insurance utk my beloved daughter ni dari new born lagi..tetapi oleh kerana beberapa masalah yang tak dapat dielakkan, tertangguh hinggalah dia mencecah umur 4 bulan (november). setelah dirisik tanya gn kengkawan (advice from my frend, etiey erywan..TQ), akhirnya aku memilih utk amik Takaful Health with Prudential BSN + saving.
Awal bln November, dah filled up borang & byr the first payment amounted RM130 (Coverage RM100 + RM 20 Saving). The agent said, have to wait 2 weeks to get the policy. Ok lah..setelah 2 minggu x dapat lagi, tunggu lg 1 minggu..xdpt jugak. apelagi hubby ku dah start bengang la...ttup2 agen cakap x leh proses coz  lupa mintak surat beranak aleesya. OMG...hanya tuhan je yg tahu...geram+bengang! lepas tu after everything settle..have to wait again....FINALLY..yesterday I got the card. ingatkan dah mampu tersenyum..rupa-rupanya lepas baca polisi baru faham. Kemudahan panel hospital hanya boleh digunakan pada bulan ke-4 dari tarikh kad dikeluarkan..kecuali kes kemalangan. Macam tu pulak ye...hmmmm.


Aku ni bukannya ape, dalam dunia hari ni, aku rasa medical card ni penting utk perlindungan anak2 kita. Sekiranya ape2 berlaku at least boleh bergegas ke mana2 panel yg dilantik tanpa keraguan. Bukan nak kata spital gomen x bagus, tp kadang2 layanan yg agak slow ditambah dengan mcm2 prosedur yg melambatkan lg proses perubatan, akhirnya bila keadaan dah kritikal baru nk terkejar2 (xperience dr kes arwah abah yg disahkan menghidap hepatoma tahap akhir (kanser hati) & telah kembali ke rahmatullah pada 1 September 2010...al-Fatihah..amin..) Pengalaman ni benar2 mengajar aku betapa mudahnya sekiranya keluarga dicover oleh insurance. x payah lah bergantung 100% kat spital gomen. nak story sket pasal arwah abah aku punya treatment history...al-kisahnya bermula kat Spital Raja Perempuan Zainab, kota Bharu yg mengesahkan abahku menghidap Ulser Perut, lepas tu diberi bekalan ubat utk menyembuhkan. setelah mkn ubat tu 2 bulan x baik2 lg..g plak ke HUSM Kubang Kerian kena wat appointment utk fully check-up...hmmm tunggu lagi!! So we all (adik beradik) decide bawa abah g ke Pusat Perubatan Komuniti di Jalan pengkalan Chepa, Dr. Sri Buana Zainudin terus buat fully check-up & after a week dapat result yg memeranjatkan. Abah disahkan menghidap kanser hati tahap akhir. Ya Allah..itulah dugaan paling besar dlm hidupku..tetapi aku kagum dengan kekuatan & kecekalan arwah abah...aku ingat lg dia kata " sekiranya ini jalan yg ditakdirkan oleh Allah..abah redha dan terima & anak2 juga kena redha dengan ketentuan ini". walaupun doctor mengesahkan hanya ada lebih kurang 3 bln jangka hayat..tapi arwah xpenah jemu berusaha utk baik..mencuba pelbagai kaedah perubatan termasuk makan tonik hati al-jabbar (RM3000 sekotak) yg x sempat dihabiskan itu. Malah sebelum menutup mata, arwah abah juga berpesan agar anak2 redha dengan pemergiannya..itu adalah saat paling sedih dalam hidup yg aku & family. wbgaimanapun kami redha..tuhan lebih menyayanginya dan kami x pernah lupa mengirim ayat2 suci sebagai hadiah untuk Abah tersayang.
hmmm..dah panjang plak storynya..ape2 pon bila dah dapat medical card ni..aku lega coz ada perlindungan perubatan utk aleesya sayang. tambahan lagi dengan saving yg hanya berjumlah RM20 sebulan ni...boleh membantu bila dia nk sambung belajar nanti...


to my belove daughter..Aleesya, semoga jadi anak yang solehah, bijak & membanggakan mummy & Papa bila besar nanti. looooove u mmmmmuahhh!!

2 cOretaN saYang kawan2:

✿etiey erywan✿ berkata...Reply To This Comment

dapat juga akhirnya. lama giler erk. hehe.. a'a...4 bulan after baru leh guna.'

aLeesYa's Mummy berkata...Reply To This Comment

itu la...lama giler menunggu.
xpe la janji dah dapat...lega sket rasanya.